A tudattágító melanzs helyett sima fahéj is megteszi.
Chris-Rachael Oseland (a képek is tőle vannak) elég nagy rajongója Frank Herbert klasszikus sci-fi könyvsorozatának, ezért megalkotta a világ legmenőbb karácsonyi süteményét, a fűszerrel töltött Shai-hulud-ot. Jézus Krisztus sem piskóta, de valljuk be, semmi sem lehet annyira meghitt, mint egy szelvényes féregisten.
Ha valaki utána csinálná, hajrá!
Lefordítottam a receptet, de én magam nem készítettem el a süteményt, és mivel nem vagyok járatos a konyhában, ezért lehet, vannak benne pontatlan kifejezések, stb. Fenti okoknál fogva azt sem tudom megítélni, szerepelnek-e butaságok a leírásban. Ha tudtok angolul, inkább az eredeti receptet nézzétek.
Összetevők:
Homokféreg tészta:
1 1/2 csésze meleg víz (1 csésze = 236-250 ml)
2 evőkanál élesztő (1 evőkanál = 14,7 ml)
1/2 csésze barna cukor
1 teáskanál vanília (1 teáskanál = 5 ml)
1 evőkanál fahéj
3 tojás
¼ csésze enyhén lehűtött, olvasztott vaj
2 teáskanál só
6 ½ – 7 csésze kenyérliszt
Fűszeres töltelék:
2 evőkanál garam masala (vagy sütőtökpite fűszer, vagy kínai ötfűszer keverék, ízlés szerint)
2 teáskanál fahéj
3/4 csésze barna cukor (vagy 1/2 csésze barna cukor és 1/4 csésze fehér cukor, ha kevésbé ragadósra akarod)
1/4 csésze olvasztott vaj
szeletet, hámozott mandula
1/2 csésze mazsola (nyugodtan ki lehet hagyni)
Máz:
3/4-1 csésze porcukor
¼ csésze víz
1 teáskanál fahéj vagy garam masala
1 teáskanál vaníliakivonat
Utasítások:
Elsőnek keverd össze az élesztőt és a meleg vizet. Hagyjad felfutni.
Tíz perc múlva add hozzá a barna cukrot, a vaníliát, a fahéjat, a sót, a tojásokat. Verjed fel, amíg olyan szaga nem lesz, mint az állott fűszeres bornak.
Add hozzá a liszt felét.
Rá az olvasztott vajat. Azt gondolhatnád, hogy az olvasztott vajat a folyékony részhez kell rakni, de nem, a hő tönkre vágná az élesztőt. Mehet rá a liszt másik fele.
Most egy mixergéppel, kettes fokozaton olyan 6-7 percig keverjed. Néha törd meg a ritmust ;). Sokkal biztonságosabb egyébként kézzel meggyúrni a tésztát, 10 percig.
Formázz a tésztából egy gömböt, és rakd be egy jól beolajozott tálba, és takard le egy konyharuhával. Egy órán át hagyd kelni, amíg meg nem duplázódik a mérete.
Amikor ez megtörtént, vágd pofán, mint egy kövér Harkonnent.
Lisztezz be egy tiszta, lapos felületet és gyúrd át a tésztát egy nagy négyszöggé.
Kend be a tésztát az olvasztott vajjal, de a szélén hagyjál kb 2,5 cmt szabadon.
Az egyik szélén, kb egy ilyen 2,5 cm-es mélységig tűzdeld tele a homokféreg száját a mandulával, úgy, hogy felfelé és kifelé mutassanak a "fogak".
Egyenletesen szórd meg a tésztát fahéjjal, a választott fűszerrel, cukorral. Előre is összekeverheted őket, ha akarod, vagy simán belemaszírozhatod finoman a tésztába az ujjbegyeiddel.
Ha gondolod, szórjál rá mazsolát is, de az is egy lehetőség, hogy csak a felére raksz, akkor lesz ilyen is, olyan is, nem nyíghat senki.
Tekerd fel a tésztát, de ügyelj rá, hogy laza legyen. Ha túl szoros lesz, sütés közben szétfeszül, és eltorzul az alakja.
Amint megvan a kövér homokféreg, mehet a sütőpapírral befedett sütőtálcára, szépen el kell igazítani, hogy tekeregjen, a hátára érdemes szelvényeket vágni, és egy tölcsér alakú alufóliát tenni a szájába, hogy sütés után is megmaradjon a nyitott pofa.
Ezek után fel kell verni egy teáskanál vaníliát egy tojással, és bekenni vele a Shai-Hulud hátát, és 180 (pontosan: 176, 6) Celsius-fokon, 25 percig sütni.
Amint előtört a homokféreg a sütőből, érdemes bekenni a mázzal, hogy a tészta belül is ízes legyen.
Dicsőség, az alvó végre felébredt! Mehet az Instagramra.
A végére legyen itt egy dűnés vicces kép: