A laikusok számára a művészettörténet egyik nagy rejtélye, hogy az alfahím Dávidnak miért olyan apró a fütyköse, mint egy kisgyereknek, ahelyett, hogy alkarnyi – de legalábbis kevésbé szerény – szerelemgerendával rendelkezne.

pénisz művészet

Most kiderül.

 

Először is, a legtöbb görög szobor pénisze petyhüdt. Egy petyhüdt, nyugalmi állapotban lévő átlagos pénisz pedig nem feltétlenül nagyobb arányaiban, mint a szobrokon lévő darabok.

Másrészt akkoriban más volt a szépségideál mint mostanában. Ma a nagy farkakat tartják férfiasnak, de régebben úgy tűnik, a kisebb volt a jobb. Szakértők szerint a nagy péniszeket olyan tulajdonságokkal társították, mint a csúnyaság, bolondság, kéjsóvárság. Persze vannak olyan szobrok, amelyek nagy farkú alakokat ábrázolnak.

pénisz művészet

Az első képen egy szatír szobra látható – a görög mitológia szerint ezek a lények Dionüszosz, a bor és az élvezetek istenének kísérői voltak, és igen kanosak. A második fotón Priaposz látható. Ő egy kisebb termékenységi isten volt, Afrodité és Dionüszosz fia. Fogantatása utána Dionüszosz megcsalta Afroditét, Héra pedig ezen úgy felhúzta magát, hogy megátkozta a kis istent. Óriási pénisze lett, és egyszerre szenvedett örök erekciótól és impotenciától. Priaposzt annyira megvetette a többi isten, hogy lehajították az Olümposzról.

A görög művészetben tehát a nagyfarkú egyének nem voltak különösebben szimpatikus arcok. Az ideális görög férfi racionális, nagy intellektussal és tekintéllyel rendelkezett. Mivel kicsi pénisz nem okozott olyan tébolyult vágyat a görögök hite szerint, mint a nagy, a kisfarkú emberek hidegfejűek, logikusak tudtak maradni. És persze ettől még nyugodtan szexelhettek annyit, mint vágytól elborult társaik.

pénisz művészet

Egy görög államférfi vagy istenség szobrán egy nagy pénisz humoros, groteszk hatást keltett volna. Nem lett volna odaillő. A rómaiaknak már kevesebb fenntartása volt a méretes hímvesszőkkel, de a szobraik a görög trendet követték, ahogy a nagyon híres reneszánsz alkotásokra is óriási hatással volt a görögök művészete.

Hát ez a nagy titok. Akinek nagy farka van, az nem tud józanul gondolkodni, pedig a józanság a szexi. Talán nem is meglepő, hogy a nyugati világban még ma is használjuk a farkával gondolkodik, a farka gondolkodik helyette kifejezést.

Ja, és Dávid: van még egy elmélet, miért olyan apró a világ leghíresebb szobrának pénisze. Dávid ugyanis Góliáttal készült csatázni, ez stresszes szitu, és egyszerűen a félelemtől húzódott össze a farka.

via Dangerous Minds via howtotalkaboutarthistory

Tetszett a kontent? Kövess a fészen!