1941. júniusában Németország megtámadta a Szovjetuniót. Végül kudarcot vallottak, de a brutális háborúban nem csak férfiak harcoltak: a szovjet oldalon több mint 2000 nő jelentkezett a hadseregbe, mint mesterlövész. Mind közül a leghíresebb a Halál asszonya volt. Olga Sirnyina retusőr a róluk készült korabeli fotókat színezte ki.

 

Ljudmila Mihajlovna Pavlicsenko, azaz a Halál asszonya. Egy év alatt több mint 300 náci katonát ölt meg. A Wikipédia szerint:

309 megerősített találatával a világ legeredményesebb mesterlövésznőjének tartják. A feljegyzések szerint száz német tisztet és 36 német mesterlövészt tett harcképtelenné.
 

Illetve:

Fiatal korában egy amatőr lövészklub tagja volt. A második világháború kitörésekor félbeszakította egyetemi tanulmányait és jelentkezett a hadseregbe. A felajánlott ápolónői beosztást nem fogadta el, harcolni akart. Így lett egyike a szovjet hadseregben szolgáló mintegy 2000 női mesterlövésznek. Odessza védelmében, majd a Krím-félszigeten harcolt; eredményeivel hamarosan felhívta magára a legmagasabb parancsnokság figyelmét is. A harcok közben ismerkedett meg Leonyid Kicenko alhadnaggyal, aki szintén mesterlövész volt. Hamarosan összeházasodtak és továbbra is együtt hajtottak végre harci feladatokat. 1942 márciusában férje aknatűz áldozata lett, testét ő hozta ki a tűzvonalból.


1942 júniusában Pavlicsenko is súlyosan megsebesült aknarepeszektől. Addig összesen 309 megerősített találatát jegyezték fel, ezek között 36 ellenséges mesterlövész kiiktatása is szerepelt. Felgyógyulása után ismertségére való tekintettel kivonták a frontvonalról, és propaganda-feladatokat kapott. Nagyobb utazásokat tett a szövetséges országokban, Kanadában és az Egyesült Államokban. Fogadta őt a Fehér Házban – első szovjet állampolgárként – Franklin D. Roosevelt elnök is.

Roza Sanyina, Kelet-Poroszország láthatatlan réme 59 nácival végzett, harc közben esett el. Háborúban vezetett naplóját 1965-ben adták ki.

Pavlicsenko sebesülése után segített a mesterlövésznők kiképzésében.

Ziba Ganyjeva, azeri és üzbég leszármazott 18 éves volt, amikor belépett a seregbe, és 16 alkalommal lépte át a frontvonalat.

Jevgenya Makiva (bal odalon) a hivatalos adatok szerint 68 náci katonával végzett.

via